Mijn dag als razende Periscope-reporter op de MNX

woensdag 1 juli 2015

“Wil je tijdens de MNX experimenteren met de livestream-app Periscope namens Mediawijzer.net?” Die vraag kwam een week voor de MNX binnen. Het antwoord: Ja natuurlijk! Na het nieuws over de verslaglegging van de bommelding bij Jumbo en het zien van wat losse filmpjes, wil ik maar wat graag aan de slag om te zien hoe het allemaal werkt. Graag deel ik mijn ervaringen en tips met jullie over hoe je een livestream-app als Periscope kunt inzetten bij een evenement.

Voorbereiding en aankondiging

In het programma heb ik aantal onderdelen gearceerd waar ik meer van wil weten en van personen die ik wil interviewen. Daarnaast is er op Twitter een aankondiging verstuurd dat Mediawijzer.net gaat experimenteren met Periscope. Deze aankondiging is nodig omdat lang nog niet iedereen de app op zijn telefoon heeft én om je volgers te vertellen dat ze het evenement ook op afstand kunnen volgen.

Tip! Leer het programma uit het je hoofd, kijk waar de livestream mogelijkheden liggen en oefen van tevoren met de app.

De allereerste Periscope livestream van de dag

Showtime!

We beginnen voortvarend. Ik geef een korte rondleiding door Beeld en Geluid en laat zien waar de verschillende programmaonderdelen van de MNX zich bevinden. Direct stromen de eerste berichtjes binnen die variëren van “Ha, ik zit nu in de trein maar kom er z.s.m. aan” tot “Mm, verbinding valt tegen”. Op het hoogtepunt kijken er zo’n 130 mensen naar de eerste livestreams en melden de eerste officiële volgers zich. Zal dit de hele dag zo doorgaan?

Tip! Is het programma nog niet begonnen? Creëer alvast wat ‘buzz’. Je kunt bijvoorbeeld de locatie laten zien en de eerste bezoekers verwelkomen.

Batterij, wifi en een lamme arm

Een goed begin is het halve werk. Ik ben voorbereid op een snel leeglopende smartphone batterij door het meenemen van twee opgeladen powerbanks en mijn gewone oplader. Het wifinetwerk van Beeld en Geluid is voorbereid op honderden bezoekers, dus de verbinding moet in orde zijn. Maar experimenteren betekent ook aanlopen tegen onvoorziene ‘problemen’. Helaas blijkt de wifi op sommige momenten te langzaam en loopt de batterij van m’n telefoon (OnePlus One) zelfs leeg terwijl hij aangesloten is aan de powerbank. Deze razende reporter moet zich dus ‘vastketenen’ aan een stopcontact in de sprekerszaal. Dat betekent niet alleen statisch beeld, maar ook dat ik mijn arm als statief moet gebruiken om de sprekers te filmen. Je kunt je voorstellen dat mijn arm na twintig minuten wat lam begint aan te voelen.

Tip! Gebruik bijvoorbeeld meerdere telefoons. Maak een eigen persoonlijk hotspot via je smartphone of vraag op locatie naar een gesloten wifinetwerk waar wellicht minder mensen gebruik van maken. En neem een statief mee als je lang achter elkaar gaat filmen.

Help, ik word geappt/gementiond/gebeld

Ik gebruik mijn telefoon niet alleen voor Periscope. En daar was het volgende probleem. De app wordt afgesloten als ik wil whatsappen, twitteren of bellen. Daar gaat m’n livestream en onze volgers.

Tip! Zit je in een congreszaal en wil je streamen én whatsappen/bellen/twitteren, regel uit voorzorg dan twee telefoons: een waarmee je kunt streamen en een voor alle andere zaken.

Dynamisch beeld vs. beeld uit de zaal

Zo ver ik het nu kan inschatten hoef je als Periscope-gebruiker geen plenair programma uit te zenden. Het beeld is voorspelbaar en de kwaliteit is niet zo goed als een ‘echte’ livestream. Als reporter voeg je het meest toe door backstage te filmen en rond te lopen op plekken waar normaal geen camera’s zijn. Onthul de ‘geheimen’ van een gebouw, sprekers en organisatie.

Tip! Laat het programma in de zaal over aan een ‘echte’ livestream en zoek zelf naar leuke achtergrondverhalen en beelden.

Stream gemist: korte vs. lange streams

In Periscope bepaal je zelf de lengte van de stream. Je kunt korte filmpjes maken (bijvoorbeeld korte interviews), of één lange stream (bijvoorbeeld een plenair programma). Het was voor mij als reporter een bewuste keuze om bij iedere spreker en interview een nieuwe stream te starten. Er wordt dan automatisch een tweet gestuurd met een aankondiging van de livestream. Ik hoopte dat het vermelden van de spreker en het onderwerp genoeg kijkers trekt, maar het valt tegen. Mensen schakelen halverwege of te laat in.

Tip! Gebruik een extra smartphone/laptop waarmee je kunt twitteren en facebooken om je stream onder de aandacht te brengen. Doe dit al vóórdat de sprekers zijn begonnen. Bedenk ook prikkelende aankondigingen om volgers te trekken.

Als je rond gaat lopen en een kijkje achter de schermen geeft, houd het dan kort. Korte filmpjes kun je opslaan in Periscope, zodat je volgers de video ook nog terug kunnen kijken nádat je gefilmd hebt. Binnen de app kun je max. 24 uur na het uitzenden de video’s terukijken, maar je kunt deze ook opslaan in je telefoon en uploaden naar een website.

Filmen bij het programmaonderdeel De Showroom

Reacties van bezoekers

De reacties zijn verschillend. Er zijn mensen die me aantikken om nog snel iets in de camera te zeggen over een nieuw project, of ze vragen mij of ik hen wil interviewen. Zoveel enthousiasme! Aan de andere kant zijn er mensen die absoluut niet gefilmd willen worden of schrikken als ik filmend in de buurt kom. Het bevestigt mijn voorgevoel dat je eerst aan mensen moet vragen of je ze mag filmen, vóórdat je ze vol in beeld neemt. Lees je van te voren dus in over auteursrecht, portretrecht en privacy.

heeft mij erg geholpen in de voorbereiding.

Tip! Weet je nog niet zeker of iemand gefilmd wilt worden? Richt je camera desnoods even naar de grond. Is er een sprekersprogramma? Laat de organisatie uitzoeken of de sprekers gestreamd willen worden.

Conclusie

Zou ik het weer doen? Absoluut. Een dag rondlopen als Periscope-reporter is erg leerzaam, maar voor een volgende keer geef ik mezelf en anderen zeker de bovenstaande tips mee.

Doe er je voordeel mee! Wat zijn jouw ervaringen met de inzet van Periscope?

Lees ook in het kader van de MNX:
» #MNX15 in beeld: tweets, foto’s en mediawijs video-nieuws
» MNX15: de toekomst van mediawijsheid ligt zowel in verdieping als verbreding van het vakgebied
» De toekomst? Van mediabewust naar mediawijs
» De mediacoach van de toekomst
» “Netwerkpartners willen verrast worden, dat gaan we tijdens #MNX15 doen”

Lees ook de toekomst van mediawijsheid volgens:
» Erno Mijland
» Aefke ten Hagen
» Roeland Smeets
» Karin Winters
» Marianne de Valck
» Jeroen de Boer en Mirjan Albers

Laat een reactie achter

Vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Reacties worden eerst goedgekeurd door de redactie.